- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Pianistul Josu de Solaun va interpreta Concertul nr.5 de Saint-Saëns, în premieră la Oradea
Orchestra Filarmonicii de stat din Oradea şi pianistul spaniol Josu de Solaun vor interpreta joi, în premieră, Concertul nr. 5 de Camille Saint-Saëns, concert supranumit Egipteanul, sub bagheta dirijorului permanent Romeo Rîmbu.
“Acest concert al lui Saint-Saëns nu este interpretat foarte des, este o pasăre rară, o pasăre ciudată. Dar foarte, foarte interesant şi original. Lucrarea este un jurnal de călătorie, pentru că te poartă prin cele mai deosebite locuri din lume. Spre sfârşitul vieţii şi-a găsit un mecena care i-a permis să călătorească foarte mult. A fost prin Spania, prin Egipt, prin China şi nordul Africii. Acest ultim concert al său este, practic, o colecţie de ilustrate muzicale din locurile pe unde a călătorit. Este o piesă specială, iar pentru auditoriu, o minunată călătorie gratuită în lume“, a declarat, într-o conferinţă de presă, pianistul Josu de Solaun.
Concertul săptămânal de joi este conceput “în spirit romantic”, potrivit directorului artistic Vasile Foica. Alături de Egipteanul, melomanii orădeni vor mai putea asculta poemul simfonic “Dans macabru” al aceluiaşi compozitor, Saint-Saëns şi în partea a doua, lucrarea “Dansuri simfonice”, op. 45, de Rahmaninov, considerat un precursor al impresionismului.
“Pe Rahmaninov ar fi cumva forţat să-l încadrăm neapărat în curentul romantismului rus. El a călătorit foarte mult, s-a stabilit în SUA, unde a şi dorit, pe ultima parte a vieţii, ar fi un compozitor universal. Deşi ambii compozitori fac parte din curentul romantic, totuşi limbajul lor este foarte diferit, Rahmaninov fiind, prin sugestiile sale muzicale, un precursor al impresionismului“, a declarat dirijorul Romeo Rîmbu.
Solistul invitat, pianistul Josu de Solaun, câştigător al Concursului Internaţional “George Enescu” din 2014, este un important promotor al muzicii enesciene. A înregistrat Integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu pe trei CD-uri. Pianistul a concertat în calitate de solist alături de orchestre internaţionale renumite, dar este şi invitat frecvent de orchestrele din România.. În prezent îmbină activitatea concertistică cu cea didactică la Universitatea de Stat Sam Houston.